ßßß Cookit - przepis na Sima - fiński napój cytrynowy

Sima - fiński napój cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Takim napojem zostałam poczęstowana w Helsinkach w maju tego roku. Finowie tradycyjnie przygotowują go na pierwszy dzień wiosny, ale spokojnie możecie robić go i teraz. Jest delikatny w smaku, dobrze schłodzony będzie idealny na letnie dni. Napój delikatnie fermentuje, więc trzeba się liczyć z tym, że odrobina alkoholu w nim jest, ale jest to naprawdę odrobina. Od Finek dowiedziałam się, że z jakiegoś powodu napój ma więcej bąbelków jeżeli jest przechowywany w plastikowych butelkach. Ja robiłam w szklanej i rzeczywiście bąbelków nie było zbyt dużo.
Składniki:
ok 2 l wody
1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki cukru białego + więcej do butelek
1/8 łyżeczki drożdży instant
12 rodzynek
Wykonanie:
Cytrynę umyć i zetrzeć zesterem lub tartką skórkę. Wrzucić ją do słoja lub butelki. Obrać cytrynę dokładnie z białej skórki i obraną pokroić na plastry. Włożyć je do słoja / butelki (szklane lube plastikowe) i dodać dwa rodzaje cukrów. Wlać wrzącą wodę i dostawić do przestudzenia. Kiedy woda będzie letnia dodać drożdże. Przykryć słój i odstawić w temperaturze pokojowej na dobę. Następnie odcedzić napój i przelać do czystych butelek (szklanych lub plastikowych). Dodać 5 - 6 rodzinek do każdej butelki i po 1 łyżeczce cukru na każdą butelkę. Zakręcić i odstawić na 2 - 5 dni do lodówki. Napój jest gotowy kiedy rodzynki napęcznieją i zaczną unosić się w płynie.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Sima-finski-napoj-cytrynowy-1.html