ßßß
Więcej przepisów z wykorzystaniem mniszka znajdziecie tutaj .* nie mylić z mleczem polnym, do którego mniszek jest bardzo podobny. Różnica - u mniszka wszystkie pędy wyrastają bezpośrednio z ziemi (klik), natomiast u mlecza polnego pędy wyrastają z łodygi (klik).Składniki:1 kg kwiatów mniszka (trzeba nazbierać ok. 1000 całych główek, bez łodyżek, czyli zapełnić 5 l wiaderko)2 l wody1 kg cukru trzcinowego nierafinowanegosok wyciśnięty z 1,5 cytrynyPrzygotowanie:1. Zebranych kwiatów nie myjemy tylko rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Po tym czasie proponuję przejrzeć jeszcze kwiatki i sprawdzić czy są czyste.2. Oczyszczone kwiatki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 min. od momentu zawrzenia. Garnek z wywarem odstawiamy na dobę (lub krócej, np. na noc) w chłodne miejsce.3. Po tym czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 2-3 godziny (co jakiś czas mieszając) - do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy zacznie się pienić tzn., że syrop jest już gotowy i można go rozlać do słoiczków (warto zrobić próbę gęstości i kapnąć odrobiną syropu na talerzyk, odczekać chwilkę aż ostygnie i sprawdzić czy jest już wystarczająco gęsty).4. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Wyszło mi 5 małych słoiczków.5. Tak przygotowany syrop przechowujemy nie dłużej niż kilka miesięcy.