ßßß Cookit - przepis na Feta (ser)

Feta (ser)

nazwa

Wykonanie

Grecki ser z owczego mleka (może mieć domieszkę do 30% mleka koziego). Jest to ser miękki, biały, przechowuje się go w solance. Musi dojrzewać przynajmniej 3 miesiące.
Podobne do fety wyroby powstają we wszystkich krajach bałkańskich i w Bułgarii (ser szopski), jednak nazwa "feta" zastrzeżona jest tylko dla sera greckiego, wytwarzanego w tradycyjny sposób.
Feta wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek (np. sałatki greckiej), nadaje się też do zapiekania i grillowania, bo dobrze zachowuje się w wysokich temperaturach.
Zobacz przepisy:
Feta z pieca
Kanapki pita z sałatką z serem feta
Grzanki z serem feta i pomidorami
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
Muffiny z fetą i oliwkami
Tarta z czerwoną cebulą i fetą
Cykoria faszerowana fetą
Polędwiczki wieprzowe nadziewane fetą, pomidorem, cebulą i boczkiem
Feta z syropem rozmarynowym
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,12984982,Feta__ser_.html