Wykonanie
Chilli to bardzo ostry w smaku
owoc o niezliczonej ilości odmian. Są łagodne, ale i zabójczo
ostre papryczki. Ich pikantność
mierzy się w szerokiej skali (wg najpopularniejszej: od 0 do nawet 300.000 jednostek). Można przyjąć ogólną zasadę, że im mniejsza papryczka tym ostrzejsza.
Chilli jest używane ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe jako
przyprawa. Jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, północnoafrykańskiej i azjatyckiej .W Polsce można ją kupić w postaci marynowanej, suszonej, sproszkowanej (
pieprz cayenne) albo w
sosie tabasco. Można jeść zarówno miąższ jak i pestki, których usunięcie łagodzi smak papryczki.
Chilli można wykorzystywać w słonych i w ostrych daniach (doskonale komponuje się z
czekoladą).
Papryka chilli zawiera sporo witaminy C i nie
traci jej po wysuszeniu.Uwaga: Nie należy wrzucać
chilli na gorący
olej ponieważ skarmelizuje się i nada potrawie gorzki smak.Ważne: ponieważ
chilli wywołuje uczucie silnego pieczenia nie należy dopuścić do kontaktu papryczki z oczami lub wrażliwą skórą. Drażniące substancje zawarte w
chilli trudno się usuwa, nie rozpuszczają się one w wodzie. Dlatego w razie przedawkowania nie należy pić
wody (to pogorszy sprawę), bardziej pomoże przepłukanie ust
tłuszczem roślinnym.Zobacz przepisy:
Chilli con carneSpaghetti amatrice z
boczkiem i
chilliRyba z sosem
chilliTarta czekoladowa z
chilli