Wykonanie
            
Jeden z najprostszych przepisów na blogu. Klasyczny smak 
białej kiełbasy, która musi być dobrej jakości. Swoją kupiłam na warszawskim targowisku pod Halą Mirowską od poleconego sprzedawcy, zresztą kupowałam tam już wcześniej 
jagnięcinę oraz 
cielęcinę i 
mięso było bardzo dobrej jakości. Cena 
kiełbasy wyższa od przeciętnej (22 zł/kg), ale warto. Po upieczeniu czuć było, że w składzie jest najprawdziwsze 
mięso, a nie jakaś jego namiastka. 
Kiełbasa świetnie sprawdza się na wielkanocnym 
stole. Można jeść też na zimno. Zwróćcie uwagę na 
chrzan. Jest świetny i tak samo prosty jak 
kiełbasa. 
Chrzan wymieszany z drobno startym 
jabłkiem w proporcji pół na pół jest rewelacyjny nie tylko do tej 
kiełbasy, ale w ogóle na Wielkanoc. Przepis podpatrzony na blogu Chillibite.plSkładniki:1,5 kg surowej 
białej kiełbasy najlepszej jakościsuszony 
majeranekpapryka chilli w proszku2 łyżki 
olejuWykonanie:Blachę wysmarować 
olejem, ułożyć w niej pęta 
kiełbasy, oprószyć 
papryką chilli (wg uznania - tylko tyle, na ile lubicie ją na ostro), posypać szczodrze 
majerankiem i ponakłuwać każde pętko widelcem, by 
kiełbasa nie popękała w trakcie pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 60 minut (piekłam krócej). Podawać na gorąco lub na zimno pokrojoną na mniejsze cząstki. Wyśmienicie smakuje z 
chrzanem doprawionym tartym 
jabłkiem.