Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Autor Bożena Sikoń

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Trufle rumowe - składniki:
300 g 36%
śmietanki100 g
syropu glukozowego (ew.
miodu)
600 g ciemnej
czekolady100 g
masła200 g
rumu200 g
czekolady do dekoracji
Trufle rumowe - sposób przygotowania:
Śmietankę i
syrop glukozowy zagotowujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Po lekkim przestudzeniu (do temp. 30oC) łączymy wszystko, ubijamy mikserem, dodając
masło i na koniec
rum. Odstawiamy do wystygnięcia i ponownie ubijamy na puszysty krem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ze zdobnikiem i wyciskamy kulki (lub inne kształty) na papier. Zamrażamy.
Czekoladę (tę do dekoracji) rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i oblewamy nią zamrożone
trufle. Można je dodatkowo ozdobić, obtaczając w cukrze pudrze,
kakao lub wiórkach
czekolady.
Jak zrobić pralinki

papierowe papilotki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Trufle rumowe (350 sztuk) 300 g
śmietanki 36%, 100 g
syropu glukozowego (ew.
miodu), 600 g ciemnej
czekolady, 100 g
masła, 200 g
rumu, 200 g
czekolady do dekoracji
Śmietankę i
syrop glukozowy zagotowujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Po lekkim
Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.
Zobacz też:
Domowe
sokiOprawa stołu