ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 szklanki posiekanych (jasne części) porów2 kg grubo pokrojonego świeżego szpinaku1/3 szklanki oliwy3/4 szklanki posiekanego koperku1.5 szklanki posiekanej natki1 szklanka posiekanej mięty1 łyżeczka pieprzusól1 jajko30-40 dag fety50 dag rozmrożonego ciasta filo4-5 łyżek oliwy do smarowaniaGreckie ciasto ze szpinakiem - sposób przygotowania: Pory szklimy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy, mieszając, aż puści sok. Gdy sok się zagotuje, dodajemy koperek, natkę, miętę, sól i pieprz. Dusimy 10 minut. Przekładamy szpinak na sitko i odstawiamy na noc do lodówki, aby odciekł. Ubijamy jajko, dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Fetę dzielimy na kawałki, również dodajemy do szpinaku. Żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy połowę płatów filo, górny płat smarujemy 2 łyżkami oliwy i równo pokrywamy masą szpinakową. Wystające części ciasta zawijamy do środka. Przykrywamy pozostałymi płatami ciasta, wierzch smarujemy oliwą. Ciasto kroimy na trójkąty nożem posmarowanym oliwą. Pieczemy w 175°C przez 45 minut na złoty kolor.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu