Wykonanie
Składniki:
1 szklanka
mąki pszennej1
jajko2 łyżki duszonej zmiksowanej dyni piżmowej
szczypta
soliSposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie jednolite ciasto, w razie konieczności gdyby ciasto było za rzadkie podsypujemy je
mąką.
Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek i pozostawiamy do wyschnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto kroimy w paski układamy jeden na drugim i kroimy
ostrym nożem na
makaron.
Roztrzepujemy go po stolnicy, aby nam się nie posklejał.
W dużym rondlu gotujemy osoloną
wodę, na wrzątek wrzucamy
makaron, mieszamy i gotujemy około 10 minut, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.

1. Składniki łączymy ze sobą, zagniatając gładkie, jednolite ciasto:

2. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek i pozostawiamy do wyschnięcia:

3. Wyschnięte ciasto kroimy na
makaron: