ßßß Cookit - przepis na Makaron orkiszowy jasny 6 jajeczny

Makaron orkiszowy jasny 6 jajeczny

nazwa

Składniki

Wykonanie

W końcu znalazłam czas na zrobienie domowego makaronu. Ilość przeznaczona dla 6-8 osób, bo wszystko zależy od tego ile kto zjada ;) Część makaron u można przetrzymywać w słoiku do kolejnego dania, ale najpierw należy go całkowicie wysuszyć.
Makaron wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Polecam :)
Składniki:
około 675 g m ą ki orkiszowej jasnej
6 jajek
sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z sol ą . Pośrodku robimy dołek i wbijamy jajka, zarabiamy nożem i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione c iasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na około 6 części i każdy cieniutko rozwałkowujemy, podsypując mąką. Rozwałkowane płaty układamy na ściereczkach. Kiedy się podsuszą kroimy płaty w paski o szerokości około 8 cm, następnie składamy jeden na drugi, podsypując każdy płat mąką, i kroimy paseczki o szerokości około 1 cm. Pokrojony makaron rozrzucamy na ściereczce i ponownie podsuszamy. nie może się sklejać. Zagotowujemy wodę, którą dobrze solimy. Do wrzącej wody wrzucamy porcjami makaron. Kiedy wypłynie na wierzch, gotujemy około 4 minut.
Odcedzamy i podajemy z dowolnymi sosami.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/makaron-orkiszowy-6-jajeczny.html