Wykonanie
W końcu znalazłam czas na zrobienie domowego
makaronu. Ilość przeznaczona dla 6-8 osób, bo wszystko zależy od tego ile kto zjada ;) Część
makaron u można przetrzymywać w słoiku do kolejnego dania, ale najpierw należy go całkowicie wysuszyć.
Makaron wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Polecam :)Składniki:około 675 g m ą ki orkiszowej jasnej6
jajeksólMąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z sol ą . Pośrodku robimy dołek i wbijamy
jajka, zarabiamy nożem i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione c iasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Następnie dzielimy ciasto na około 6 części i każdy cieniutko rozwałkowujemy, podsypując
mąką. Rozwałkowane płaty układamy na ściereczkach. Kiedy się podsuszą kroimy płaty w paski o szerokości około 8 cm, następnie składamy jeden na drugi, podsypując każdy płat
mąką, i kroimy paseczki o szerokości około 1 cm. Pokrojony
makaron rozrzucamy na ściereczce i ponownie podsuszamy. nie może się sklejać. Zagotowujemy
wodę, którą dobrze solimy. Do wrzącej
wody wrzucamy porcjami
makaron. Kiedy wypłynie na wierzch, gotujemy około 4 minut.Odcedzamy i podajemy z dowolnymi sosami.