Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Tradycyjny
kurczak pieczony z
masłem czosnkowym to jest to. Odpowiedni rodzaj pieczenia – wpływa na smak i całości.
Masło i
czosnek to bardzo dobre połączenie, co wiadomo nie od dziś. W wersji minimalistycznej - z
Vegetą – przez bardzo długi czas nie byłam przekonana do tej
przyprawy – w końcu ma odrobinę sztucznych dodatków – zaczynam z nią ponowne eksperymenty. Kiedyś zniechęciła mnie do niej
Magda Gesslerna prawdę, gdy wyrzucała z restauracji
przyprawy w pojemnikach myślałam , że to okropne zło. Przekonano mnie do niej w Zakopanem. Nasze babcie dysponowały niewielką ilością przypraw –
Vegeta,
ziele angielskie i jałowca, liście,
majeranek,
sól,
pieprz i
Maggi a ich kuchnia zachwycała, więc postanowiłam troszkę powrócić do korzeni.
Składniki:2 kg
kurczak ( lub filety ze skórką i nóżki )1 łyżka
Vegety4-5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
pieprzu100 g
masłaPrzygotowanie:
Kurczaka myjemy, porcjujemy i ponownie myjemy. Osuszamy.Nacieramy
Vegetą i
pieprzem.Miękkie
masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Mieszankę wcieramy w
kurczaka.
Mięso układamy na blasze, zalewamy 1 szklanką
wody ( lub
białym winem), dodajemy kilka nadprogramowych ząbków
czosnku, przykrywamy folią do pieczenia i pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach. Bez termoobiegu. Po tym czasie włączamy grill i zapiekamy skórkę bez przykrycia, aż się zrumieni.Podajemy z młodymi
ziemniakami polanymi maślanym sosem
spod pieczenia.Smacznego!
Powiązane notki:Solidna porcja
mięsa czyli Pieczony
kurczak „po Chińsku”Pieczony
schab –
wędlina ŚwiątecznaSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartą