ßßß
Składniki:2 l kompotu:1 kg truskawek2 l wody1 szklanka cukru1 cytrynaPrzygotowanie:Truskawki zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, bez pestek i podsmażyć, aż puszczą sok.Zalać wodą i gotować 30-40 minut, pod przykryciem.Kompot można podawać na ciepło lub z kostkami lodu i plastrami cytryny.Pasteryzacja:Jeśli kompot ma być dodatkiem do zimowego obiadu polecam gorący przelać do słoików ( czystych i wyparzonych ).Zakręcam słoiki i odstawiam do góry spodami. Jeśli po wystudzeniu zakrętki słoików nie są wklęsłe trzeba je pasteryzować przez 20 minut w piekarniku lub w garnku na ściereczce od momentu zagotowania.Powiązane notki:Buraczki wiórki z cebulką na zimęSok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %Przecier , sok – mus z jeżyn na zimęRAW: surowy syrop z truskawek