ßßß
Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ?
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:500 g truskaweks ok z 2 niedużych cytryn6 łyż ek cukru**Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.
Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy, kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem. Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut. Po tym czasie truskawki blend ujemy na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkłada m y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.