ßßß




Upały, upały nastały, a co jest najlepsze na upały?Lemoniada oczywiścieGasi pragnienie, orzeźwia i daje cudowne uczucie chłodu, oczywiście musi być dobrze schłodzona 😉Każdy kto lubi truskawki, pokocha również tę truskawkową lemoniadę – jest przecudowna!Przygotowanie jej jest tak szybkie i łatwe, że nie wyobrażam sobie lata bez niej, tym bardziej kiedy sezon na owoce w pełni.Składniki:1kg truskawekszklanka ciepłej wody1 litr wody niegazowanej2 łyżki cukrusok z 1 cytrynykostki loduPrzygotowanie:Umyte i pozbawione szypułek truskawki, miksujemy przy pomocy blendera, lub innego sprzętu.Cukier rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, wlewamy do truskawek, razem z sokiem z cytryny i litrem wody niegazowanej.Całość mieszamy i przecedzamy przez gęste sitko, by pozbawić naszą lemoniadę pestek :).Gotową przelewamy do dzbanka, lub buteleczek, wrzucamy lód i pijemy dobrze schłodzoną.Porady* Lemoniadę możesz przechowywać w lodówce, dzięki czemu będzie schłodzona zawsze, kiedy najdzie Cię na nią ochota.* Ilość wody w przepisie możesz zmodyfikować wg. własnych smaków i upodobań.* Ilość cukru ( możesz zastąpić miodem ) również dostosuj do słodkości swoich truskawek.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom