ßßß Cookit - przepis na Kompot z truskawek – do słoików, na zimę

Kompot z truskawek – do słoików, na zimę

nazwa

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Nie ma nic prostszego do przygotowania niż kompot, wrzucamy do garnka z wodą to co mamy pod ręką, o ile jest to jakiś owoc, dodajemy cukier, do smaku lub w bardzo wyrafinowanej wersji sok z cytryny lub wanilię, gotujemy aż puści sok i zacznie pięknie pachnieć. To aż wstydliwe, że kompot może być tak smaczny i deklasuje wszystkie smakowe sklepowe napoje. A zatem do dzieła.
Składniki:
2 l kompotu:
1 kg truskawek
2 l wody
1 szklanka cukru
1 cytryna
Przygotowanie:
Truskawki zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, bez pestek i podsmażyć, aż puszczą sok.
Zalać wodą i gotować 30-40 minut, pod przykryciem.
Kompot można podawać na ciepło lub z kostkami lodu i plastrami cytryny.
Pasteryzacja:
Jeśli kompot ma być dodatkiem do zimowego obiadu polecam gorący przelać do słoików ( czystych i wyparzonych ).
Zakręcam słoiki i odstawiam do góry spodami. Jeśli po wystudzeniu zakrętki słoików nie są wklęsłe trzeba je pasteryzować przez 20 minut w piekarniku lub w garnku na ściereczce od momentu zagotowania.
Powiązane notki:
Buraczki wiórki z cebulką na zimę
Sok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %
Przecier , sok – mus z jeżyn na zimę
RAW: surowy syrop z truskawek
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/06/10/kompot-z-truskawek-do-sloikow-na-zime