Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Nie ma nic prostszego do przygotowania niż kompot, wrzucamy do garnka z
wodą to co mamy pod ręką, o ile jest to jakiś
owoc, dodajemy
cukier, do smaku lub w bardzo wyrafinowanej wersji
sok z cytryny lub
wanilię, gotujemy aż puści sok i zacznie pięknie pachnieć. To aż wstydliwe, że kompot może być tak smaczny i deklasuje wszystkie smakowe sklepowe
napoje. A zatem do dzieła.

Składniki:2 l kompotu:1 kg
truskawek2 l
wody1 szklanka
cukru1
cytrynaPrzygotowanie:
Truskawki zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny, bez pestek i podsmażyć, aż puszczą sok.Zalać
wodą i gotować 30-40 minut, pod przykryciem.Kompot można podawać na ciepło lub z kostkami
lodu i plastrami
cytryny.Pasteryzacja:Jeśli kompot ma być dodatkiem do zimowego obiadu polecam gorący przelać do słoików ( czystych i wyparzonych ).Zakręcam słoiki i odstawiam do góry
spodami. Jeśli po wystudzeniu zakrętki słoików nie są wklęsłe trzeba je pasteryzować przez 20 minut w piekarniku lub w garnku na ściereczce od momentu zagotowania.Powiązane notki:
Buraczki wiórki z
cebulką na zimęSok z
truskawek /
syrop truskawkowy – 100 %Przecier , sok – mus z
jeżyn na zimęRAW: surowy
syrop z
truskawek