Wykonanie
Doskonała alternatywa dla tych, którzy boją się
ciast drożdżowych.Pączki, zarówno ciasto jak i sos
advokatowy są bardzo łatwe do przygotowania.Jedyna trudność na jaką możecie się natknąć to odpowiednia temperatura smażenia.Pilnujcie, by tłuszczu nie rozgrzać za bardzo, bo ciasto w środku nie zdąży się usmażyć.Pączki możecie podać oprószone jedynie
cukrem pudrem lub maczać w pysznym sosie z
Advokatu i
białej czekolady.
Składniki:250 g
serka mascarpone2 duże
jajka1,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1
cukier wnilinowy1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
Advokatusos:50 g
białej czekolady3 łyżki
śmietanki 30 %2 łyżki
AdvokatuSposób wykonania:Mascarpne zmiksować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodać
jajka, a następnie
Advokat.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do pozostałych składników. Pod koniec masa
zrobi się bardzo gęsta. Jeśli będzie Wam ciężko miksować, wystarczy całość dobrze wymieszać łyżką.Ręce obficie oprószyć
mąką. Z przygotowanej masy lepić kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i układać na desce posypanej
mąką.W głębszym naczyniu rozgrzać tłuszcz. Wrzucać pączki i smażyć na złoto z każdej strony, przekręcając je w czasie smażenia.Uwaga: Jeśli tłuszcz będzie za gorący pączki szybko usmażą się z zewnątrz ale w środku pozostaną surowe.Usmażone pączki układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć namiar tłuszczu. Gdy wystygną oprószyć
cukrem pudrem. Podawać z sosem
advokatowym.Sos
advokatowy:
Śmietankę i
Advokat umieścić w garnuszku i dobrze podgrzać. Dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Całość odstawić na 2 minuty. Po tym czasie energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos.Smacznego :)