ßßß Cookit - przepis na Smażony camembert z chrupiącym bekonem

Smażony camembert z chrupiącym bekonem

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na obiad w prawdziwie francuskim stylu? W takim razie proponuję Wam smażony ser camembert z kawałkami chrupiącego bekonu i sałatką. Szybko i jakże smacznie! Oczywiście osoby nie jedzące mięsa mogą pominąć bekon. Do sera camembert znakomicie smakuje konfitura z żurawiny, z malin bądź z fig - nie rezygnujcie z niej! Przepis na podstawie Marmiton .
camembert
boczek surowy wędzony/bekon
jajko+bułka tarta do panierowania
oliwa z oliwek do smażenia
dodatkowo: mix ulubionych sałat + dowolne warzywa + dressing, np. italian, vinaigrette czy musztardowy
konfitura z żurawiny, z malin lub z fig
Ser przekrawamy na pół ostrym nożem. Każdą połowę obtaczamy ze wszystkich stron najpierw w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Mocno dociskamy panierkę dłonią i sprawdzamy, czy wszystkie miejsca zostały pokryte.
Na suchej patelni rumienimy z obu stron bekon pokrojony na mniejsze kawałki. Zdejmujemy. Wlewamy niedużą ilość oliwy z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca.
Camemberty układamy na patelni, po czym zmniejszamy płomień. Smażymy z obu stron, na złoto.
Podajemy z bekonem, sałatką i świeżym pieczywem (oraz ew. z konfiturą żurawinową).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Smazony-camambert-z-chrupiacym-bekonem.html