Wykonanie
Macie ochotę na obiad w prawdziwie francuskim stylu? W takim razie proponuję Wam smażony
ser camembert z kawałkami chrupiącego
bekonu i
sałatką. Szybko i jakże smacznie! Oczywiście osoby nie jedzące
mięsa mogą pominąć
bekon. Do
sera camembert znakomicie smakuje
konfitura z
żurawiny, z
malin bądź z fig - nie rezygnujcie z niej! Przepis na podstawie Marmiton .
camembertboczek surowy wędzony/bekonjajko+bułka
tarta do panierowania
oliwa z oliwek do smażeniadodatkowo: mix ulubionych
sałat + dowolne warzywa + dressing, np. italian, vinaigrette czy
musztardowykonfitura z
żurawiny, z
malin lub z fig
Ser przekrawamy na pół
ostrym nożem. Każdą połowę obtaczamy ze wszystkich stron najpierw w rozmąconym
jajku, a następnie w
bułce tartej. Mocno dociskamy panierkę dłonią i sprawdzamy, czy wszystkie miejsca zostały pokryte.Na suchej patelni rumienimy z obu stron
bekon pokrojony na mniejsze kawałki. Zdejmujemy. Wlewamy niedużą ilość
oliwy z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca.
Camemberty układamy na patelni, po czym zmniejszamy płomień. Smażymy z obu stron, na złoto.Podajemy z
bekonem,
sałatką i świeżym
pieczywem (oraz ew. z
konfiturą żurawinową).