Wykonanie
Hej! Dzisiaj chciałem Wam przedstawić kilka pomysłów na lekki (według mnie) wiosenny obiad. Po sytej zimie lubię zjeść smacznie, ale nie za dużo. Ma być więc lekko i wiosennie. Zapraszam.TOP 1
SałatkaSprawdza się zawsze i wszędzie. Zanim pojawią się nowalijki sięgam po
buraki,
ser kozi,
roszponkę. Do sałatki często dodaję
mango,
jabłka albo
gruszki. Do tego sos na bazie
octu, balsamicznego,
oliwy lub
miodu. Uwielbiam! Jeśli głód jest spory, danie wzbogacam domowymi grzankami, kawałkami
bagietki lub ugotowanym/pieczonym
kurczakiem.
TOP 2Barszcz czerwonyMoja ulubiona zupa. Najczęściej podaję ją z ugotowanymi
ziemniakami (kiedy są już
młode, z młodymi) lub uszkami. Ta potrawa sprawia, że przypominają mi się pyszne obiady serwowane przez moją babcię na wsi.
TOP 3Sycąca kanapkaRobię ją w różnych wersjach. Na lunch do pracy idealny jest wariant z grillowanym
kurczakiem, domowym
majonezem i warzywami. Całość dopełnia samodzielnie upieczone
pieczywo (niestety to zdarza mi się dość rzadko).
TOP 4
TartaSą osoby, które nie przepadają za połączeniem kruchego ciasta i słonych składników. Z całą pewnością ja do nich nie należę. Do tarty na słono dodaję przeróżne składniki.
TOP 5NaleśnikiTo jedna z pierwszych potraw, którą nauczyłem się robić. Równie pyszna i równie uniwersalna, co
tarta.