Wykonanie

Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem
białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające
biszkopt.
Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest bez dodatku
mąki i
mleka.Składniki:4
jajka temp. pokojowa100 g
cukru pudru200 g
białej fasoli z puszki3 łyżki mielonych
migdałów2 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka
sodyDodatkowo:150 g ulubionych powideł
cukier puder do oproszeniaTortownica 21 cm
Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel
białka od
żółtek. Do
żółtek dodaj
cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj
fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone
migdały,
kasze mannę,
sodę i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz
cukrem pudrem.

przepis pochodzi z gazety "
Tina"