ßßß
Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest bez dodatku mąki i mleka.Składniki:4 jajka temp. pokojowa100 g cukru pudru200 g białej fasoli z puszki3 łyżki mielonych migdałów2 łyżki kaszy manny1 łyżeczka sodyDodatkowo:150 g ulubionych powidełcukier puder do oproszeniaTortownica 21 cmFasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.
przepis pochodzi z gazety "Tina"