ßßß Cookit - przepis na Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie

Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie

nazwa

Wykonanie

Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Kurczak marynowany w jogurcie ma bardzo delikatne mięso i jest soczysty. Im dłużej poleży w sosie jogurtowym tym więcej smaków przeniknie do mięsa dlatego dobrze jest przygotować go np. wieczorem a upiec po powrocie z pracy.
Składniki:
6-10 sztuk podudzi z kurczaka
400 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
4 suszone pomidory
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz
Podudzia z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z drobno pokrojonym czosnkiem, pomidorami i rozmarynem. Wymieszaj i polej nim kurczaka. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Przykryj folią aluminiowa i piecz w 200*C 50 minut. 5 minut przed końcem czasu możesz zdjąć folię i lekko przyrumienić wierzch.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/01/podudzia-z-kurczaka-pieczone-w-jogurcie.html