Wykonanie

Sezon
jagodowy właściwie już za nami, ale może jeszcze gdzieś uda Wam się zdobyć choćby ze 2 garstki tych pysznych czarnulek. Wówczas, zgodnie z dzisiejszym przepisem,warto połączyć je z
cytryną i
ricottą. Otrzymacie oryginalne ciacho, które za sprawą słonawej
ricotty zyskuje bardzo ciekawą nutę. Na pewno nie jest to wypiek uniwersalny, w tym znaczeniu, że nie zachwyci wszystkich. Częstowałam nim swoich gości i wiem, że opinie były podzielone. Ciasto jest inne od większości podobnych do siebie ciast ucieranych. Mi przypadło do gustu szalenie i dlatego dzielę się tu recepturą. Jeśli nie
boicie się nowości, z pewnością warto wyrobić sobie własne zdanie na jego temat.

źródło: www.simplyrecipes.com z moimi zmianamiSkładniki na keskówkę 23-13 cm - powinny być w temperaturze pokojowej:250g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli175g
masła250g
sera ricotta3
jaja250g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka starta z dużej, niewoskowanej
cytryny140g
jagódcukier puder do posypaniaWykonanie:Formę smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą lub
mąką.W jednym naczyniu mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Do misy miksera wkładamy natomiast
masło,
ricottę oraz
cukier i ucieramy na puch. Następnie kolejno dodajemy
jaja, a
potem ekstrakt z
wanilii oraz
skórkę cytrynową. Nie należy sie przejmować, gdy na tym etapie ciasto wygląda jakby było zwarzone. Po dodaniu wszystkich składników będzie się prezentować jak należy:-). Wyłączamy mikser i ręcznie, w 3-4 partiach, dodajemy suche składniki do masy
maślano-serowej, mieszając łyżką. Na końcu wsypujemy umyte i odsączone
jagody. Delikatnie mieszamy.Ciasto przekladamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy 65-75 minut w temperaturze 160C, do tzw. suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut może zajść konieczność przykrycia ciasta folią aluminiową, by się za bardzo na wierzchu nie spiekło. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w formie na 15 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Ż yczę Wam Smacznego!:-)