Wykonanie
NIE lubię piec drożdżówek. Jednak czasem robię wyjątek. Szczególnie wówczas, gdy mój Syn bardzo prosi i właśnie tak było tym razem. Długo zastanawiałam się, z jakiego przepisu skorzystać. Ostatecznie padło na Liskę i jej
waniliowe jagodzianki. Bułeczki są w smaku maślane i mocno pachną
wanilią, ale muszę przynać, iż zdarzało mi się jadać zdecydowanie lepsze. Kiedy znowu ktoś mnie podkusi na produkcję drożdżówek, ciasto zrobię wg. tej (sprawdzonej!) receptury. Wymaga większego nakładu pracy i czasu, lecz efekt jest spektakularny.Dzisiejszy przepis ma jednak jedną niewątpliwą zaletę. Jest całkowicie bezproblemowy. Ciasto ma bardzo plastyczną, przyjemną konsystencję, nie klei się, nie rozłazi. Bułeczki powstają szybko i sprawnie. Część bułeczek nadziałam
musem jabłkowym, a pozostałe powidłami śliwkowymi własnej roboty.
Składniki na 10-15 sztuk ( w zależności od preferowanej wielkości bułeczek):Zaczyn:30g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cukruCiasto:3,5-4 szklanki
mąki120g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru3
żółtka1/2 szklanki
mleka1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki skórki otartej z
cytryny lub
pomarańczyNadzienie:Kilka łyżek
konfitury z
płatków róży lub
płatków róży w cukrzeDodatkowo:1 rozkłócone
jajo do posmarowania
cukier kryształ do posypaniaWykonanie:Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku. Po 2-3 minutach wsypujemy
makę,
cukier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.Ciasto:Do misy miksera wkładamy
masło i ucieramy je z
cukrem. Wlewamy zaczyn. Następnie dodajemy
żółtka,
mleko,
cukier waniliowy, skórkę,
sól i
mąkę.Całość wyrabiamy na gładką masę. Ciasto ma być na tyle zwarte, by dało się z niego uformować kulę. Być może będzie konieczne podsypanie odrobimy
mąki. Więc...gdy uda się uformować tę kulę, owijamy ją folią spożywczą, wysmarowaną
masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10-15 części. Przy 15 drożdżówki wychodzą niewielkie. Każdą rozpłaszczamy i robimy placuszek. Na środku układamy trochę nadzienia. Brzegi zlepiamy (w podobny sposób jak przy pierogach) i nadajemy kształt bułeczki. Drożdżówki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem łączenia ciasta do
spodu. Smarujemy
jajkiem i posypujemy
cukrem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)