Wykonanie

To kolejny przepis z
serii Boże Narodzenie. Inspirację znalazłam tutaj. Dokonałam drobnych modyfikacji, ale idea pozostała. Sernik jest z tych cięższych, z mocno kremową konsystencją. Wyraźnie wyczuwalna nuta
waniliowo-pomarańczowa idealnie komponuje się z masą
makową. Zapach podczas pieczenia jest obłędnie świąteczny. Czułam się jak tuż przed Wigilią, a tu jeszcze tyyyle czasu:-). Ten sernik, jak prawie każdy, można mrozić i przechowywać przez6-8 tygodni bez uszczerbku dla jego walorów
smakowych. Przyznam się, że tak właśnie zrobiłam. Dzięki temu, przed samymi świętami
będę miała odrobinę mniej pracy:-).Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ja swój czyniłam w pośpiechu i nie dopełniłam tego warunku, dlatego pojawiło się widoczne na zdjęciach pęknięcie.

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:Masa serowa:1 kg
sera na serniki3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej3/4 szklanki
cukruskórka otarta z 1
pomarańczy - ja dodałam kandyzowaną
skórkę pomarańczową1/3 szklanki
śmietanki kremówki2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
aromatu pomarańczowego5 jajMasa makowa:250-300g gotowej masy makowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub pszennej1/2 szklanki
cukru - jeśli masa jest bardzo słodka, z
cukru rezygnujemy3
jaja1/3 szklanki
śmietanki kremówki2-3 łyżeczki
kakaoDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Masa serowa:Do misy miksera wrzucamy
ser,
mąkę i skórkę z
pomarańczy. Ucieramy na niskich obrotach. Dodajemy
cukier oraz kolejno wbijamy
jajka. Wlewamy ekstrakt z
wanilii,
aromat pomarańczowy oraz
śmietankę. Starannie mieszamy. Spód i boki tortownicy smarujemy
masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę
serową.Masa makowa:Masę
makową ucieramy z
mąką, stopniowo wsypując
cukier. Następnie wbijamy kolejno
jajka. Wlewamy
śmietankę. Na koniec wsypujemy
kakao. Całość dokładnie mieszamy.Masę
makową wykładamy na
ser. Wyrównujemy powierzchnię.Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą
wodą. Tortownicę z sernikiem kładziemy na środkowej półce. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175C. Następnie zmniejszamy do 120C i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.

Życzę Wam smacznego! :-)