Wykonanie

Ach, te oponki...delikatne, pulchniutkie i pachnące
limonką! Uwielbiam i przyznaję, że w karnawale, co roku, popełniam oponkowe grzeszki :-). A Wy?Kto jeszcze nie zgrzeszył, tego
będę wodzić na pokuszenie . Spróbujcie, bo warto. Oponki mają mnóstwo zalet, prócz też jednej jedynej, że zjedzone w nadmiernej liczebności mogą przybrać kształt innej oponki, za to całkiem sporej, oponki na brzuchu. ;-)Składniki:3 szklanki
mąki pszennej300g
białego sera tłustego lub półtłustego200g
mascarpone2-3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jaja2 łyżeczki
proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
spirytususkórka otarta z 1
limonki500ml
oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder do posypywaniaWykonanie:
Ser mielimy. Mieszamy go z
mascarpone.
Jaja ucieramy z
cukrem waniliowym .
Mąkę wraz z proszkiem (lub proszkiem i
sodą) i
cukrem pudrem przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w niej zagłębienie, w które wlewamy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy
ser,
spirytus oraz skórkę z
limonki. Zagniatamy ciasto . Następnie rozwałkowujemy na grubość ca 1,5 cm . Szklanka wycinamy koła, a w każdym z nich na środku mniejsze kółeczko przy użyciu np. nakrętki od butelki lub małego kieliszka.Rozgrzewamy
olej. Na gorący wrzucamy nasze oponki. Smażymy z 2 stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, by osączyć je nieco z tłuszczu. Posypujemy
cukrem pudrem. Wcinamy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Życzę Wam Smacznego! :-)