Wykonanie
Za oknami mróz, a w domu przyjemne ciepełko, ogień w kominku i oszałamiający zapach
drożdżowego ciasta, wydobywający się z piekarnika. Taki pierwszy dzień roku, to ja rozumiem! :-) Na noworoczne postanowienia jeszcze przyjdzie czas, a zanim nadejdzie, zdążę pochłonąć solidną porcję ślimaczków ;-) .
Składniki:500g
mąki pszennej250 ml
mleka2
żółtka1 całe
jajo25g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
cukru75g roztopionego
masłasłoik ulubionego
dżemuWykonanie:
Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką
cukru oraz zalewamy 1/3 szklanki letniego
mleka, mieszamy aż
drożdże nam się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy,
sól, 3 łyżki
cukru, wlewamy
drożdżowy rozczyn i pozostałe
mleko, wbijamy
żółtka . Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i całość ostawiamy do wyrośnięcia czyli do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętośćKiedy tak się stanie, wyjmujemy ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ca 30x40 cm.Smarujemy go
dżemem, zostawiając niewielki margines na brzegach ( bez
dżemu )Następnie zwijamy w roladę, którą
potem kroimy na kawałki (ślimaczki) o grubości 2-3 cmNasze ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ca 20 minut w temperaturze 200C.
Życzę Wam Smacznego! :-)