ßßß
Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach pt. Smaki orientu, prowadzonych przez Victorię Nguyen. W tym przypadku, orient został ograniczony do kuchni wietnamskiej. Gotowaliśmy zupę pho, robiliśmy sajgonki, a na deser smażyliśmy banany i ananasy w cieście.Osobiście nie jestem miłośniczką tego rodzaju słodkości, ale wiem, że mają rzeszę zwolenników, dlatego dzielę się z Wami przepisem. I koniecznie dajcie znać, czy smakowało! :-)Banany i ananasy w cieście wg. Victorii NguyenSkładniki (dla 4-5 osób):4 bananypuszka ananasa w plastrach400g mąki pszennej2 żółtka30g proszku do pieczenia2 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo do obtoczenia plastrów ananasa1/2 łyżki octu1 łyżka cukru waniliowego2 łyżki zwykłego cukru2 łyżki zmielonych orzechów arachidowych1 łyżka oleju + olej do smażenia250 ml wody
Wykonanie:Banany przekrawamy wzdłuż i na pół. Następnie, ubijamy proszek do pieczenia i 2 żółtka. Dodajemy ocet, cukier, cukier waniliowy, orzechy arachidowe, mąkę ziemniaczaną i olej. Wszystko mieszamy na gładką masę. Dodajemy po trochu mąki pszennej i wody, aby ciasto nie było zbyt gęste lub rzadkie. Powinno być gęściejsze od typowego ciasta naleśnikowego.Pokrojone banany wkładamy do miski z ciastem, tak aby były całkowicie pokryte. Ananasy najpierw obtaczamy w mące ziemniaczanej, i dopiero potem zanurzamy w cieście.Smażymy na niewielkiej ilości średnio nagrzanego oleju z dwóch stron, do momentu zarumienienia, ok 2 minuty. Serwujemy z ulubionymi dodatkami ( bita śmietana, wiórki kokosowe, owoce )

Banany w cieście
Ananasy w cieścieŻyczę Wam Smacznego! :-)