Wykonanie
Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach pt. Smaki orientu, prowadzonych przez Victorię Nguyen. W tym przypadku, orient został ograniczony do kuchni wietnamskiej. Gotowaliśmy zupę pho, robiliśmy sajgonki, a na deser smażyliśmy
banany i
ananasy w cieście.Osobiście nie jestem miłośniczką tego rodzaju słodkości, ale wiem, że mają rzeszę zwolenników, dlatego dzielę się z
Wami przepisem. I koniecznie
dajcie znać, czy smakowało! :-)
Banany i
ananasy w cieście wg. Victorii NguyenSkładniki (dla 4-5 osób):4
bananypuszka
ananasa w plastrach400g
mąki pszennej2
żółtka30g
proszku do pieczenia2 łyżki
mąki ziemniaczanej + dodatkowo do obtoczenia plastrów
ananasa1/2 łyżki
octu1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki zwykłego
cukru2 łyżki zmielonych
orzechów arachidowych1 łyżka
oleju +
olej do smażenia250 ml
wodyWykonanie:
Banany przekrawamy wzdłuż i na pół. Następnie, ubijamy
proszek do pieczenia i 2
żółtka. Dodajemy
ocet,
cukier,
cukier waniliowy,
orzechy arachidowe,
mąkę ziemniaczaną i
olej. Wszystko mieszamy na gładką masę. Dodajemy po trochu
mąki pszennej i
wody, aby ciasto nie było zbyt gęste lub rzadkie. Powinno być gęściejsze od typowego ciasta naleśnikowego.Pokrojone
banany wkładamy do miski z
ciastem, tak aby były całkowicie pokryte.
Ananasy najpierw obtaczamy w
mące ziemniaczanej, i dopiero
potem zanurzamy w cieście.Smażymy na niewielkiej ilości średnio nagrzanego
oleju z dwóch stron, do momentu zarumienienia, ok 2 minuty. Serwujemy z ulubionymi dodatkami (
bita śmietana,
wiórki kokosowe,
owoce )
Banany w cieście
Ananasy w cieścieŻyczę Wam Smacznego! :-)