Wykonanie
Gruszki gotowane w
winie to wykwintny deser dla dorosłych, bardzo efektowny i smaczny. Dodatkowo obtoczyłam je w
czekoladzie i orzechach. Podane z
lodami,
serkami oraz
bitą śmietaną posmakują nie jednej osobie.
SKŁADNIKI :4-6 twardych
gruszekokoło 3 szklanki
wina deserowego, czerwonego1 szklanka
cukru1
cukier waniliowylaska
cynamonu, 2
goździki1/2 łyżeczki
przyprawy do piernikaDODATKOWO :100 g
czekolady deserowej100 g pokruszonych dowolnych
orzechówlody bakaliowemięta do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Z
gruszek obieramy cienko skórkę, pozostawiając ogonki, od
spodu wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy
wino z
cukrem i
przyprawami, wkładamy
gruszki i gotujemy około 15 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Zakręcamy gaz i pozostawiamy
gruszki na około 1 godzinę w zalewie aby nabrały ładnego koloru.
Owoce wyjmujemy i układamy na talerzu ogonkiem do góry aby dokładnie obciekły z zalewy.
Czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce. Maczamy w niej
gruszki i posypujemy
orzechami.
Gruszki układamy na talerzykach, dodajemy
lody i ozdabiamy
mięta. Smacznego.