Wykonanie
Dzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.

SKŁADNIKI :200 ml ciepłego
mleka1/2 kg
mąki pszennej Szymanowskiej40 g
drożdży4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy50 g roztopionego
masła1 łyżka
octu2
jajkaolej Polski do smażenia pączkówPOLEWA :50 g
czekolady mlecznej1 łyżeczka
masłaposypki dekoracyjne
Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy z
masłem w mikrofalówce aż się rozpuści, mieszamy.PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w ciepłym
mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn,
ocet, rozpuszczone
masło, wsypujemy
cukry,
mąkę i wbijamy
jajka. Mikserem lub ręką wyrabiamy elastyczne, gładkie i bez grudek ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde dolewamy odrobinę
mleka. Ciasto powinno mie ć luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć .Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej
mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.Pączki wykładamy na papier
śniadaniowy w celu odsączenia z tłuszczu.Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych.Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia.Pączusie są pyszne, polecam.
