Wykonanie
Smakowite mini pączki z
ziemniakami, posypane
cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości.

składniki na około 50 sztuk50 dag
mąki pszennej50 dag ugotowanych
ziemniakówopakowanie
cukru waniliowego2
jajka50 ml
mleka50 g
drożdży3 łyżki
cukru1 łyżka
octu50 g
masłaolej do smażenia
cukier puder do posypania pączkówprzepisDo miski wlewamy ciepłe ale nie gorące
mleko, dodajemy pokruszone
drożdże oraz
cukier i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Ugotowane i wystudzone
ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy
jajka i wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy rozczyn,
cukier waniliowy,
ocet i miękkie
masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.Kuleczki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoto- brązowy kolor z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe pączki obficie posypujemy
cukrem pudrem.