Uwielbiam zapach gruszek. Tarta z gruszkami jest cudowna i pewnie zrobię ją nie raz w tym sezonie. Dziś na nieco innym spodzie niż zwykle - na cieście fillo.Składniki:opakowanie ciasta fillo4 gruszki2 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)2 łyżki mąki150 ml śmietany kremówki2 jajka3 łyżki cukruoliwa z oliwekPrzygotowanie:2 płaty ciasta fillo nasmarujcie oliwą i porozkładajcie na formie do tarty również wysmarowanej tłuszczem. Gruszki obierzcie, pokrójcie i rozłóżcie na cieście. Jajka, cukier, mąkę, śmietanę, cukier, utarte migdały zmiksujcie na gładką masę. Masę wylejcie na gruszki. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Tarta gruszkowa smakuje obłędnie.Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę cytrynową.