Wykonanie
To druga kombinacja smaków jaką zdecydowałam się wypróbować, po tym jak pokochałam piec wytrawne tarty. A była to miłość od pierwszego upieczenia. Ciasto wyszło idealne - kruche, ale nie nazbyt. Trzymało w ryzach całe nadzienie, nie sprawiając kłopotów przy krojeniu. W dodatku pozwalało się podjadać, po tym jak odkroiłam jego nadmiar z brzegów naczynia.
Maślany pyszny spód. A nadzienie? Zdecydowany smak
wędzonego łososia w towarzystwie pozostałych składników jakby łagodnieje, wybija się
szpinak - nie tylko wizualnie. Całość smakuje wyśmienicie - na ciepło i na zimno.
Składniki:- na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masłaszczypta
soli1
żółtko25-50 ml zimnego
mlekaponadto:
fasola sucha jaś- na nadzienie:250 g
szpinaku (użyłam świeżego, może być też mrożony)100-120 g
serka typu
ricotta150 g
wędzonego łososia w plastrachok. 50 g tartego
żółtego sera2
jajka2
żółtka350 ml
śmietanki 30%sól,
pieprzmasłoPrzygotowanie:Najpierw przygotuj ciasto. W misce umieść
mąkę,
sól oraz posiekane w kostkę
masło. Możesz tę część wyrabiania wykonać przy użyciu robota kuchennego, ja robię to ręcznie. Mieszaj wszystko palcami, w razie potrzeby rozcieraj większe kawałki
masła, aż w końcu powstanie coś w rodzaju miękkich okruszków. Wtedy sięgnij po mikser ręczny z końcówką do wyrabiania ciasta (spiralną). Dodaj
żółtko i miksuj, a następnie niewielkim strumieniem dolewaj
mleko. Po chwili ciasto zmieni swoją konsystencję, zbije się w kulę. Odstaw mikser i chwilę ugniataj dłonią. Na koniec uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.Liście
szpinaku umyj pod bieżącą
wodą, odetnij łodyżki i umieść na rozgrzanej patelni, na której wcześniej należy rozgrzać nieco
masła. Smaż kilka minut, aż
szpinak straci na objętości, a nadmiar soku wyparuje. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Ciasto wyłóż na blat i wałkuj okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty. Następnie
ciastem wyłóż formę pozwalając nadmiarowi ciasta otulać brzegi naczynia, na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp
suchą fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Można zastosować ten trik, chociaż mi i bez niego ciasto wychodzi odpowiednie - nakłuwam je jednak widelcem. Piecz z
fasolką 20 minut, następnie zdejmij papier i
fasolę, nakłuj spód widelcem i piecz jeszcze 5 minut. Jeśli nie używasz
fasoli 20 minut wystarczy. Po upieczeniu kruchego
spodu odetnij
ostrym nożykiem nadmiar ciasta na bokach naczynia.Zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. W misce dobrze wymieszaj
żółtka,
jajka oraz
śmietankę. Dopraw
solą i
pieprzem. Na upieczony kruchy spód wyłóż równomiernie podduszony
szpinak,
serek ricotta i plasterki
wędzonego łososia. Posyp startym
żółtym serem, a następnie zalej całość masą jajeczno-
śmietankową. Piecz 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.