Wykonanie


A na deser oczywiście Mazurek. Podam przepis na Mazurek na kruchym cieście, ale od razu przyznaję się, że do zdjęć przyrządziliśmy deser na bazie
wafla. Po prostu w przygotowaniach przedświątecznych nie starczyło nam już czasu na pieczenie ciasta. Niemniej jednak mazurek
owocowy czy nasza wersja na
waflu są przepysznymi deserami i mam nadzieję, że na każdym
stole znajdą się takie smakołyki.KRUCHE CIASTO



Składniki:30 dkg
mąki20 dkg
masła10 dkg
cukru1
żółtko2 łyżki
śmietany 22-procentowejPrzyrządzanie:
Masło posiekać z
mąką i
cukrem, dodać
żółtko i
śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim formy, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C.MASASkładniki:
czekolada - 2 deserowe
galaretki - 3 smaki (kontrastowe kolory)
Pomarańcze w
syropie ETERNOK iwi w
syropie ETERNO
Wiśnie z
Rumem ETERNOTruskawella (
konfitura czekoladowo - truskawkowa) ETERNOPrzyrządzanie:Przygotować wcześniej
galaretki.

Rozpuścić
czekoladę i wysmarować upieczone kruche ciasto. Zmiksować część
owoców z
przetworów:
Kiwi w
Syropie i
Pomarańcze w
Syropie. Nakładać paskami (ok. 5 cm szerokości) na przemian na kruchym cieście: 1 część masa ze zmielonych
kiwi, 1 część masy pomarańczowej, 1 część truskawelli. Na taką masę nakładać gęstniejące
galaretki, a jak już za bardzo stwardniały to pokroić w kostkę i rozłożyć po całej powierzchni mazurka. Na wierzchu dodać
owoce z
Wiśni w
syropie, polać dekoracyjnie lukrem. Dla ozdoby można wyłożyć część całych
owoców pomarańczy ze słoika. Uwaga: do sporządzenia lukru można użyć
syropów ze słoika, np. z
pomarańczy: wymieszać
cukier z podgrzanym
syropem.

SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO * SMACZNEGO