Wykonanie

Kruche ciasto wykonałam w termomixie, taki też podam przepis, ale możecie wykonać je w zwykłym mikserze lub zagnieść ręcznie. Podzieliłam ciasto na 2 części układając na blasze, tak, przygotowując w ten sposób 2 oddzielne smaki. Tutaj możesz zobaczyć jak wygląda podzielone ciasto! Składniki kremu będą podane jak do całej blachy ciasta, jeśli chcecie wykorzystać mó pomysł upieczenia 2 połówek kruchego ciasta, po prostu podzielcie składniki na 2.

Ciasto

Składniki:450g
mąki krupczatki200g
cukru250g
masła3
jajka2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKremSkładniki:kostka
masła2 szklanki
mleka20 dag
cukru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej5
żółteksyrop pomarańczowy ze słoiczka
Pomarańczy ETERNOWierzchSkładniki:
Pomarańcze w
syropie ETERNO - 2 słoiczki (do połowy ciasta 1 słoiczek)
Galaretka pomarańczowaPrzyrządzanie:Ciasto1. do naczynia miksującego wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)2. dodać
cukier, pokrojone kawałki
masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)3. dodać
żółtka,
śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)4. ciasto wyłożyć do blaszki, brzegi ciasta wyłożyć nadmiarem ciasta, tak, żeby powstały ścianki, przygnieść lekko wierzch widelcem, żeby odbić ładny kształt.5. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.uwaga: w nawiasach () podany jest czas i obroty wyrabiania składników w termomix.
Pomarańcze w
syropie:Na samym początku przełożyć słoik do durszlaka/sitka i odcedzić
syrop. Najlepiej zrobić to wcześniej, żeby
syrop dobrze ociekł z plastrów.

KremW międzyczasie przygotować krem. Najpierw trzeba ugotować
budyń:1. odlać troszkę
mleka do wyrobienia masy budyniu, resztę wlać do rondelka i wstawić do zagotowania2. wymieszać składniki:
mąkę,
cukier,
żółtka w odrobinie
mleka na jednolitą masę

3. dodać do zagotowanego
mleka, energicznie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki i odstawić
budyń do ostygnięcia.
Budyń powinien być bardzo gęsty. Lepiej dodać mniej
mleka.4. Po ostudzeniu całkowitym budyniu, przełożyć do miksera, dodać trochę
syropu pomarańczowego z osiąkniętych
pomarańczy. Mieszać na gładką masę dodając po trochy
masła. Musi być idealnie gładkie.
GalaretkaPrzygotować
galaretkę według przepisu na opakowaniu, też lepiej dodać mniej
mleka, żeby mogła się dobrze zsiąść. Odstawić do ochłodzenia, tak, żeby na ciasto wylewać w miarę zastygniętą masę - musicie bacznie obserwować
galaretkę, najlepiej złapać taki moment kiedy dobrze już stężeje ale jeszcze jest dosyć płynna.

Wykończenie:1. Na kruche ciasto wyłożyć krem (możecie posmarować bezpośrednio ciasto jedną z
konfitur ETERNO, np.
konfiturą pomarańczową - wtedy będzie jeszcze ciekawszy smak), dokładnie rozprowadzić.

2. Na krem ułożyć plastry
pomarańczy.

3. zalać gęstniejącą
galaretką.

Smacznego!