Wykonanie

Im bliżej matur, przeprowadzki do Anglii, spotkań i tych wszystkich koncertów, tym bardziej ima się mnie kuchnia prosta . Prosta - nie znaczy jednak niezdrowa . Fast food czy pyszne, zdrowe jedzenie, które również nie wymaga wielkiego nakładu pracy? Wybór jest kwestią indywidualną. Proste może się okazać leniwe smażenie placków z
cukinii, gotowanie polenty czy zapiekanie z
ziołami wszelkiego rodzaju wszelkiego rodzaju warzyw, co ostatnio stało się moim zwyczajem. Przepis na dzisiaj zaprezentowane danie także nie należy do najtrudniejszych, co nie przeszkadza mu w zawładnięciu kubkami smakowymi każdego, kto go spróbuje. Śniadanie, a może deser? Sądzę, że ten
jogurtowo-
owocowy pucharek świetnie sprawdzi się w obydwu przypadkach. Delikatny
jogurt wzmocniony nutą
wanilii i
kokosu, do tego słodko-kwaśne
owoce,domowa frużelina oraz błyskawiczna, zdrowa granola z patelni .

/1 porcja/- 150g
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 2 łyżki
mleczka kokosowego*- 100g
truskawek- 2 łyżki
owoców w żelu lub ulubionego
dżemu, powideł- 1 łyżeczka
miodu- 2 łyżki
płatków owsianych- 1 łyżka
płatków gryczanych- 10g
rodzynek- 1 łyżeczka
wiórków kokosowych- 1/4
laski wanilii**
Jogurt naturalny mieszamy z
mleczkiem kokosowym i ziarenkami z
laski wanilii. P łatki owsiane i gryczane, a także
wiórki kokosowe i
rodzynki łączymy z mi odem, a następnie prażymy na suchej, nagrzanej patelni teflonowej 4-5 minut.
Truskawki myjemy i kroimy na cząstki. W pucharku układamy naprzemiennie:
konfiturę,
truskawki, domową granolę,
jogurt, aż do wykończenia składników. Podajemy od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.*w przypadku braku mleczka, można zastąpić je 2 łyżkami twarożku/serka naturalnego i dodatkową łyżką
wiórków kokosowych**można zastąpić cukrem/olejkiem/ekstraktem z
wanilii