Wykonanie
Fasolka szparagowa: gdybym miała wybierać, okazałaby się bez wątpienia jednym z moich ulubionych warzyw, które już w dzieciństwie pochłaniałam niemalże hurtowo. Dziś przedstawiam ją w wersji z
ryżem curry. Nadmienię, iż dzisiejszy przepis, wyjątkowo, pochodzi z serwisu Zdrowy Apetytē, który udostępnia informacje, wskazówki oraz porady dotyczące zasad zdrowego odżywiania, a także ogólnodostępnych produktów . Co więcej, portal ten umożliwia stworzenie własnego
planu żywieniowego . Zaproponowane menu zaspokaja potrzeby organizmu z uwzględnieniem m.in. wagi, wzrostu i aktywności fizycznej. Po wygenerowaniu przykładowego tygodnia i przeglądnięciu proponowanych dań bez zastanowienia zabrałam się do przygotowania właśnie tej potrawy: na pewno wpływ na to miała kuchnia mojego znajomego, który od czasu do czasu zapewnia mi i znajomym indyjską ucztę (przyznam, że naprawdę dobrze reklamuje specjały swojego rodzimego
kraju).Takim oto sposobem bardziej polubiłam się z
curry, a i
imbir nie jest mi już tak straszny. Sam w sobie,
imbir stanow i lekarstwo na przeziębienie i migreny, zapobiega zakrzepom
krwi, a do tego posiada właściwości odchudzające . Nie każdemu jednak odpowiada jego ostry, charakterystyczny smak. Niemniej jednak, wszystko kryje się w odpowiednich w proporcjach. Bardzo dobrze komponuje się on z
rodzynkami, a tworząc z dodatkiem obydwu tych składników danie wytrawne, można naprawdę pozytywnie się zaskoczyć.
Fasolka szparagowa jest zaś dodatkiem, który pasuje chyba do każdego wytrawnego dania - a przy okazji jest bogata w wiele witamin, kwas foliowy oraz magnez, który pozwala skutecznie wchłaniać składniki odżywcze ze spożywanego jedzenia. Co więcej,
fasolka posiada niewielki indeks glikemiczny oraz dużą zawartość błonnika, co sprzyja utrzymywaniu smukłej sylwetki.

Co warto dodać, danie to nie należy do skomplikowanych i wymagających dużego nakładu pracy oraz czasu . Mój znajomy nieraz zadziwiał mnie wytrwałością, pracując nad swoim daniem pół dnia. Tutaj nie ma
mowy o staniu przy garnkach godzinami - taki
ryż można przygotować nawet będąc wściekle głodnym tuż po powrocie z pracy (co mi samej zdarza się bardzo często).Jak można zauważyć, tekst jest efektem przyjaznej współpracy z Tesco i portalem Zdrowy Apetyt, który powstał dzięki tej firmie. Osobiście muszę przyznać, że cieszy mnie stopniowe, systematyczne zwiększanie się popularności świadomego odżywiania i jestem zadowolona, że
mogę o tym napisać. Ranga dostępnych na rynku produktów nieustannie się powiększa, a internet zaczyna być zalewany wszelkiego rodzaju stronami internetowymi, aplikacjami i programami, które mają służyć pomocy w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Oczywiście, niczego nie zmieni się po wypełnieniu odpowiedniego formularza czy ściągnięciu setnej aplikacji, gdyż zawsze chodzi przede wszystkim o działanie, jednak może być to całkiem niezła pomoc w organizacji, zwłaszcza, jeśli
mowa o naprawdę poważnych zmianach. Zwłaszcza, że nieraz przekonałam się, iż dla niektórych hot chocolate with whipped cream, sprinkles and marshmallows jest całkiem zdrowe, kiedy tylko poprosi się o
odtłuszczone mleko. ;)/3-4 porcje/- 200 g
fasolki szparagowej- 200 g
ryżu basmati- 1 duża
cebula- 60 g
rodzynek- 2 cm świeżego korzenia
imbiru- 30 ml
oliwy z oliwek*- 2 łyżeczki
masła-
przyprawy:
curry,
sól,
pieprzUgotuj
ryż w osolonej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej
oliwę i zacznij smażyć
cebulę. Kiedy
cebula się lekko zrumieni, dodaj pokrojony
imbir i
rodzynki. Poczekaj, aż
rodzynki spuchną, a następnie dodaj łyżeczkę
przyprawy curry. Mieszając, smaż jeszcze przez 5 sekund, po czym dodaj ugotowany
ryż oraz
pieprz i całość zamieszaj. Przykryj pokrywką i odstaw.
Fasolkę szparagową ugotuj na parze do miękkości. Na talerze nałóż porcję
ryżu i
fasolki. Na wierzch połóż po łyżeczce
masła.*można zastąpić
olejem rzepakowym,
kokosowym (...)