Wykonanie
Anglia. Zwiedzam, poznaję ludzi. Chodzę do angielskich kawiarni, pubów, na plażę, wdrażam się w oglądanie meczów.
Śmieję się,
śmieję się,
śmieję, a po drodze chodzę do pracy, która nawet nie męczy tak, jak mogłaby męczyć jakakolwiek praca w wakacje.Dzisiejszy przepis czekał na publikację bardzo długo. Czekał na mnie, czekał na odpowiednią chwilę - aż ta w końcu nadeszła. Naprawdę okrutnym byłoby się nim nie podzielić - moje ostatnie gofry w dawnym domu bez wątpienia były warte zapamiętania nie tyle przez sentyment, co wspaniały smak. Mocno
kokosowe, delikatne dzięki dodatkowi
mąki kukurydzianej, a mimo braku
jajka bardzo łatwe w przygotowaniu . Idealne zarówno dla wegan, jak i osób unikających glutenu, gdyż
mąkę żytnią można z powodzeniem zastąpić owsianą, bynajmniej nie ujmując im smaku. Owe gofry najlepiej smakowały mi z sezonowymi
owocami, a podejrzewam, że przy wysypie cudownych
polskich truskawek, zbliżającej się fali
malin,
czereśni i
borówek, to właśnie
owoce będą królować nie tylko jako dodatek do śniadań czy deserów, ale niekiedy praktycznie je zastąpią.
/1-2 porcje/- 45g
mąki żytniej*- 20g
mąki kukurydzianej- 90ml
mleczka kokosowego- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka prażonych
płatków kokosa**-szczypta
soliMąkę kukurydzianą wymieszać z
mąką żytnią,
proszkiem do pieczenia,
solą i
cukrem trzcinowym. Następnie dodać
mleczko kokosowe. Jeżeli mleczko jest twarde z wierzchu, najlepiej przed dodaniem zostawić je w ciepłym miejscu do zmięknięcia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na samym końcu dodać podprażone
płatki kokosa i wymieszać. Piec gofry w nagrzanej, lekko natłuszczonej
olejem*** gofrownicy do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu:
truskawki.*wersja bezglutenowa:
mąka owsiana**opcjonalny dodatek***najlepszy efekt smakowy osiągnie się, używając
oleju kokosowego/1-2 servings/- 45g wholewheat
flour*- 20g cornmeal- 90ml coconut milk- 1 tbsp cane sugar- 1/2 tsp baking powder- 1 tbsp grated coconut flakes**- a pinch of saltSift together cornmeal, wholewheat
flour, baking powder, salt and cane sugar. Add coconut milk. If the coconut milk's consistence isn't liquid, leave it for a few minutes to melt and then add it to the
flour mix. Then stir well all ingredients. In the end stir in grated coconut flakes. Bake the waffles in pre-heated
waffle machine until they're ready (approximately 5 minutes).
Serve with favourite additions: for example strawberries.*gluten free version: oat
flour