ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy budyń cynamonowy - zapiekany

Czekoladowy budyń cynamonowy - zapiekany

nazwa

Wykonanie

czekoladowo-cynamonowy budyń zapiekany z jabłkiem i amarantusem
chocolate-cinnamon pudding baked with apple and amaranth
Po szkole - odżyłam. Piątkowe popołudnie przyniosło zakupy, wizytę w nowej ulubionej restauracji i kilka naprawdę miłych wspomnień. Kupując urodzinowe prezenty, spełniając przekrojowo zachcianki z okresu całego życia, kiedy to tak żal mi było wydawać pieniądze nawet na te błahe zachcianki. Kiedyś przyszedł ten czas, aby to odrobić.
/1 porcja/
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka syropu daktylowego *
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- kilka plastrów jabłka
- 1 łyżka preparowanych ziaren amaratusa
200 ml mleka zagotowujemy w rondelku, resztę mieszamy z mąką, kakao, syropem z agawy i kawą. Kiedy mleko się zagotuje, powoli dolewamy rozczyn z mąki, cały czas mieszając. Zdejmujemy rondel z gazu i mieszamy budyń jeszcze kilka sekund do zgęstnienia. Przelewamy budyń do lekko zwilżonego ceramicznego naczynia i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Na wierzchu układamy plastry jabłka**, posypujemy wierzch amarantusem i zapiekamy 20 minut w 180*C.
*syrop daktylowy można zastąpić cukrem lub inną substancją słodzącą
*aby jabłko nie zbrązowiało z wierzchu, skrapiamy je sokiem z cytryny
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/11/504-saturday-zapiekany-cynamon.html