Wykonanie
czekoladowo-
cynamonowy budyń zapiekany z
jabłkiem i
amarantusemchocolate-cinnamon
pudding baked with apple and amaranth

Po szkole - odżyłam. Piątkowe popołudnie przyniosło zakupy, wizytę w nowej ulubionej restauracji i kilka naprawdę miłych wspomnień. Kupując urodzinowe prezenty, spełniając przekrojowo zachcianki z okresu całego życia, kiedy to tak żal mi było wydawać pieniądze nawet na te błahe zachcianki. Kiedyś przyszedł ten czas, aby to odrobić./1 porcja/

- 1 szklanka
mleka- 1,5 łyżki naturalnego
kakao- 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
syropu daktylowego *- 1/2 płaskiej łyżeczki
cynamonu- kilka plastrów
jabłka- 1 łyżka preparowanych ziaren
amaratusa200 ml
mleka zagotowujemy w rondelku, resztę mieszamy z
mąką,
kakao,
syropem z agawy i
kawą. Kiedy
mleko się zagotuje, powoli dolewamy rozczyn z
mąki, cały czas mieszając. Zdejmujemy rondel z gazu i mieszamy
budyń jeszcze kilka sekund do zgęstnienia. Przelewamy
budyń do lekko zwilżonego ceramicznego naczynia i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Na wierzchu układamy plastry
jabłka**, posypujemy wierzch
amarantusem i zapiekamy 20 minut w 180*C.*
syrop daktylowy można zastąpić
cukrem lub inną substancją słodzącą*aby
jabłko nie zbrązowiało z wierzchu, skrapiamy je
sokiem z cytryny