ßßß

Jakiś czas temu Marta zaproponowała mi przygotowanie wspólnego śniadania . Motyw przewodni? Awokado ! Awokado w swojej niespodziewanie słodkiej odsłonie. Zgodziłam się bez wahania. Moje pierwsze podejścia do awokado nie były udane - brak zachwytu popularnym superfood to było mało powiedziane, jednak z czasem odkryłam swój własny patent na ten niezwykle zdrowy owoc. Na początku urzekł mnie on dzięki wspólnemu obiadowi autorstwa Angeliki - było to spaghetti z grillowanym kurczakiem oraz cytrynowym sosem z awokado. Po tym daniu wszystko związane z awokado wydało się pewniejsze i smaczniejsze. Dzisiaj witaminowa bomby w formie czekoladowej pasty znalazła swoje miejsce w naleśnikach. Jedna z czytelniczek (pozdrawiam, Agata) napisała swego czasu, że stęskniła się już za "moimi cienkimi naleśnikami" . Oto powróciły, kryjąc w sobie czekoladowy krem z cynamonową nutą i domieszką migdałów . Krem, który domaga się powtórzenia !Co przygotowała Marta? O tym więcej już niebawem na jej blogu... :)Przepis na naleśniki TUTAJ .
/1 słoiczek/- 1 miękkie, dojrzałe awokado- 2 łyżki syropu z agawy/3 łyżki miodu- 2 łyżki naturalnego kakao- 1/3 laski wanilii *- szczypta cynamonu- 2 łyżki migdałówAwokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć owoc do blendera, dodać syrop z agawy lub miód oraz kakao, cynamon i ziarna z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać łyżkę migdałów, zblendować do lekkiego rozdrobnienia orzechów. Dodać drugą łyżkę migdałów, wymieszać i przełożyć do naczynia lub słoiczka.*można zastąpić kilkoma kroplami olejku waniliowego lub łyżeczką cukru wanilinowego - w tym wypadku proporcjonalnie zmniejszamy ilość syropu z agawy lub miodu