Wykonanie

dietetyczne ciasto
marchewkowelow-kcal carrot
cake
Piękna jesień staje się coraz zimniejsza. Ubieram kolejne warstwy ubrań,
piję coraz więcej
kawy, używam coraz więcej
cynamonu. Częściej otwieram piekarnik i wyciągam parasol. Spędzam popołudnia z przyjaciółkami, częściej dodając zdjęcia na Instagrama i Snapchata (@anitaklich) niżeli na bloga. Otulam się kocem i oddaję muzyce. Jest dobrze.Ciasto
marchewkowe to bez cienia wątpliwości jeden z najbardziej sztandarowych jesiennych wypieków. Popularnością cieszy się nawet wśród tych, którzy na co dzień nie są wielbicielami warzywnych wypieków.W swoim życiu próbowałam już wiele wersji ciasta
marchewego: tych mniej i bardziej zdrowych, w większości przypadków przepysznych. Dzisiejszy przepis staje się jednak moim ulubieńcem w zakresie zdrowych ciast jesiennych. Mimo niesamowicie niskiej zawartości kalorii (220 kalorii na porcję), cieszy przepysznym smakiem i wcale nie wymaga wielu składników. Po wypróbowaniu tego przepisu zrobiłam je trzy
razy z
rzędu, by koniec końców upiec blachę, bo moje współlokatorki zwiedzione zapachem również zapragnęły go spróbować. Ja jestem pewna, że to ciasto będzie królować w mojej kuchni przez całą jesień (i nie tylko). Przekonajcie się, że warto spróbować!/1 porcja/

- 200g
marchewki- 3
białka- 1
żółtko- 20g
mąki żytniej*- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
sody oczyszczonej- dowolna substancja słodząca- ziarenka z
laski wanilii ***można zastąpić kukurydzianą**opcjonalnie
Marchew zcieramy na tarce.
Zółtko miksujemy z
mąką,
wanilią,
cynamonem i substancją słodzącą (u mnie: słodzik w płynie). Następnie dodajemy
marchew, mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę z
sodą oczyszczoną, a następnie delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia ceramicznego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185*C przez 35-40 minut. Studzimy, a następnie podajemy
solo lub w towarzystwie
jogurtu, prażonych
migdałów lub
owoców.