Wykonanie

Lekki torcik
kokosowy z pająkami albinosami to moja ostatnia propozycja halloweenowa w tym roku. W wersji dla dzieci zalecam dodać
mleko kokosowe, a w wersji dla dorosłych
likier Advocaat. Można też pominąć oba te składniki, a deser i tak będzie pyszny. Jego zaletą jest również fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis na ciasto dostałam od cioci, a śnieg za oknem zainspirował mnie do zrobienia pająków albinosów :DSkładniki na torcik:2,5 szklanki
mleka3
żółtka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki ziemniaczanej1
cukier wanilinowy1 szklanka
cukru300 g
masła250 g + 50 g (na dekorację)
wiórków kokosowych1 szklanka
likieru Advocaat lub 0,5-1 szklanki
mleka kokosowego (opcjonalnie)4 paczki
herbatników (po 100 g)W połowie szklanki
mleka roztrzepać
żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym, dodać rozprowadzoną
mąkę z
żółtkami i ugotować z tego
budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Na końcu dodać
wiórki kokosowe i
likier (lub
mleko kokosowe).Na desce do krojenia położyć kawałek pergaminu (a najlepiej deser zrobić w jakimś naczyniu, np. żaroodpornym do zapiekania, wyłożonym folią aluminiową, by
potem można było go łatwo wyjąć). Na dnie rozłożyć paczkę
herbatników (dwa
rzędy po 5 sztuk) i rozsmarować 1/4 ilości masy i na to znów
herbatniki. Warstw ma być 4. Na wierzchu rozsmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała.Dekoracja:
Lukier:1
białko1 szklanka
cukru pudruszczypta kwasku
cytrynowegobarwnik spożywczy czerwonyDodatkowo:8 okrągłych
płatków waflowych4 pralinki Raffaello4 draże
mleczne lub
kokosowekilka żelek Spaghettini o smaku
truskawkowym (np. firmy Trolli z Lidla)Przybory:2 plastikowe
torebki do szprycowania2 tylki do dekoracji nr 2wykałaczka lub patyczek do szaszłykaDokładną instrukcję wykonania dekoracji z pająkami znajdziecie tutaj .Gotowe pająki rozłożyć na wierzchu schłodzonego deseru.Życzę smacznego!



Udział w akcjach kulinarnych: