ßßß Cookit - przepis na Halloweenowe "Raffaello"

Halloweenowe "Raffaello"

nazwa

Wykonanie

Lekki torcik kokosowy z pająkami albinosami to moja ostatnia propozycja halloweenowa w tym roku. W wersji dla dzieci zalecam dodać mleko kokosowe, a w wersji dla dorosłych likier Advocaat. Można też pominąć oba te składniki, a deser i tak będzie pyszny. Jego zaletą jest również fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis na ciasto dostałam od cioci, a śnieg za oknem zainspirował mnie do zrobienia pająków albinosów :D
Składniki na torcik:
2,5 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
300 g masła
250 g + 50 g (na dekorację) wiórków kokosowych
1 szklanka likieru Advocaat lub 0,5-1 szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
4 paczki herbatników (po 100 g)
W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Na końcu dodać wiórki kokosowe i likier (lub mleko kokosowe).
Na desce do krojenia położyć kawałek pergaminu (a najlepiej deser zrobić w jakimś naczyniu, np. żaroodpornym do zapiekania, wyłożonym folią aluminiową, by potem można było go łatwo wyjąć). Na dnie rozłożyć paczkę herbatników (dwa rzędy po 5 sztuk) i rozsmarować 1/4 ilości masy i na to znów herbatniki. Warstw ma być 4. Na wierzchu rozsmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, by masa kokosowa stężała.
Dekoracja:
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
barwnik spożywczy czerwony
Dodatkowo:
8 okrągłych płatków waflowych
4 pralinki Raffaello
4 draże mleczne lub kokosowe
kilka żelek Spaghettini o smaku truskawkowym (np. firmy Trolli z Lidla)
Przybory:
2 plastikowe torebki do szprycowania
2 tylki do dekoracji nr 2
wykałaczka lub patyczek do szaszłyka
Dokładną instrukcję wykonania dekoracji z pająkami znajdziecie tutaj .
Gotowe pająki rozłożyć na wierzchu schłodzonego deseru.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/halloweenowe-raffaello.html