Wykonanie
Sk ł adniki:
mąka orkiszowa pełnoziarnista - 250 g
mąka żytnia pełnoziarnista (typ 2000) - 250 g
oliwki czarne bez pestek - dwie garście
słonecznik - 3 łyżki
pestki dyni - 3 łyżki
siemię lniane - 3 łyżki
sezam - 3 łyżki
sól - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 5 g (suszone - 2,5 g)
cukier brązowy - 2 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
woda - 1/2 litraWykonanie:Rozpoczynamy nasz
chleb od przygotowania rozczynu
drożdżowego - w szklance rozdrabniamy
drożdże i zasypujemy je dwiema łyżeczkami
cukru i odstawiamy na bok czekając aż się rozpuszczą. W międzyczasie do dużej miski wsypujemy
mąkę, ziarna,
sól, odsączone i pokrojone w paseczki
oliwki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wracamy do naszego rozczynu, do którego dolewamy lekko ciepłą
wodę i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn wlewamy powoli do miski z naszymi pełnymi witamin składnikami i mieszamy wszystko, po czym dodajemy
oliwę oraz szklankę zimnej
wody (250 ml) i mieszamy. Dolewamy drugą szklankę
wody i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wysmarowanej
oliwą foremki. Odstawiamy znowu na jakieś 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wierzch ciasta lekko skrapiamy
wodą i wygładzamy łyżką, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny (ja piekę w piekarniku gazowym, w którym należy pilnować stałej temperatury pieczenia, ponieważ skoki temperatury mogą zepsuć wypiek).
Chleb ten jest bardzo bogaty w witaminy, o czym świadczy jego skład (
mąka bardzo dobrej jakości, ziarna,
oliwa), zatem dwie kanapki dziennie zadbają zarówno o nasze zdrowie jak i dobre samopoczucie :)Polecam podawać ten
chleb z
masłem czosnkowym oraz świeżym
rozmarynem (zdjęcie poniżej).Proszę pamietać, że
chleby żytnie na bazie
drożdży mają tendencje do kruszenia, ale to w niczym nie przeszkadza, by delektować się niezwykłym smakiem tego pełnego witamin
chleba :)
Smacznego !