ßßß Cookit - przepis na Pączki krewetkowe - Beignets de crevettes

Pączki krewetkowe - Beignets de crevettes

nazwa

Wykonanie

Znakomita przystawka z krewetek w cieście.
Zapraszam.
Składniki:
500 g krewetek surowych
1 l oleju słonecznikowego
150 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka (albo wody)
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu
1 szczypta ostrej papryki
Wykonanie:
Krewetki należy obrać, oczyścić, pozostawić ogonki, umyć, osuszyć. W osobnej misce połączyć jajko z mąką i mlekiem (albo wodą), przyprawić, dobrze wymieszać. Krewetki uprzednio maczaj ą c w rozrobionym cieście smażyć na głębokim gorącym tłuszczu do zrumienienia się.
Podawać z ulubionymi sosami.
U mnie jest to miksturka z ketchupu (2 łyżki ketchupu + jedna łyżeczka miodu + 1-2 szczypty ostrej papryki)
Doskonały będzie także majonez, najlepiej zrobiony w domu .
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/01/paczki-krewetkowe-beignets-de-crevettes.html