Wykonanie
"Dziadek dzisiaj przyjdzie,W wielkim krześle siędzie,Śliczne mi powieściOpowiadać będzie."
Maria Konopnicka "Dziadek przyjdzie"Mimo śniegu zaczęłam myśleć już o
wiośnie, może to skutek pięknej,
słonecznej pogody, albo różowych tulipanów dumnie zdobiących parapet. Choć przed nami mroźna noc postanowiłam wiosnę zaprosić do domu. Mam dla Was lekką, pyszną pastę do
chleba z
siemienia lnianego,
grochu i
natki. Przygotowanie jej zajmuje kilka chwil (możecie
groch zastąpić
fasolą z puszki, a
siemię lniane sezamem, tylko uprażcie je wcześniej na suchej patelni) i od razu w kuchni robi się wiosennie:)


Składniki:30 dag
grochu łuskanego3-4 łyżki
siemienia lnianego2 ząbki
czosnku1/2 małej
cebuli2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/4 szklanki
oliwy z oliwekPrzyprawy (
pieprz)
Groch zalewamy
wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i miksujemy z
czosnkiem,
oliwą oraz
cebulą.
Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Delikatnie odcedzamy nadmiar
wody.Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.Smacznego!