Szybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak.Składniki:1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka)1 pojedyncza pierś z kurczaka1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej)garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych)przyprawa do drobiu (np. gyros)1/2 szklanki śmietany 18%odrobina gorącej wodyprzyprawa do dań kuchni włoskiejzielone oliwki pokrojone w plasterki - ilość wedle uznaniaser żółty - u mnie 100 golej do smażeniaSposób wykonania:1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą.2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut.3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso.5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego sera.6. Całość zapiekać w 180 st.C przez ok 30 minut.Smacznego!!!