Wykonanie
Krewetki to najpopularniejsze skorupiakami z bogactwa
owoców morza. Cenione są nie tylko ze względu na wyśmienite
mięso, ale również wartości odżywcze oraz niską kaloryczność.
Krewetkę można użyć w każdym rodzaju sushi i na wiele sposobów. Jako, że cały czas uczę się jeszcze przygotowywać sushi u mnie futomaki z
krewetkąW przygotowaniu
krewetek do sushi chodzi o to, żeby w trakcie obróbki cieplnej nie zwinęły się, tylko były proste tak, aby można było je ładnie ułożyć na
ryżu. Można kupić gotowe, już przyszykowane
krewetki do sushi. Ja użyłam "zwiniętych" i też świetnie się sprawdzają do sushi. Wcześniej
krewetki zostały usmażone w tempurze. Przepadam za sushi! Odkąd przygotowuję je sama bywają dni, że jadam je na śniadanie, obiad i kolację ;-)








Składniki:20 sztuk oczyszczonych
krewetektempura - oryginalna japońska panierka
olej kokosowyryż do sushi 500 g
sezam czarny
avokado pokrojone na mniejsze kawałki-paski
ogórek pokrojony w cienkie paseczkikremowy
serekgotowa zaprawa do sushi
sos sojowy kikkoman - najlepszy!kilka płatów
nori(polecam złote)Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Wg przepisu na opakowaniu przygotowujemy tempurę. Przygotowane
krewetki maczamy w tempurze i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na papier kuchenny, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Ryż do sushi przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Doprawiamy gotową zaprawą do sushi (ja dodaję 2 łyżki na 500g
ryżu).Przystępujemy do robienia sushi. Na przygotowanej macie, układamy
nori, następnie
ryż (
ryż jest b klejący, dobrze jest
mieć obok naczynko z zimną
wodą i maczać ręce rozkładając
ryż na
nori). Na
ryżu układamy
krewetki, delikatnie smarujemy
serkiem, posypujemy
sezamem, układamy kawałki
avokado,
ogórka wg upodobania i zwijamy
nori w rulon mocno dociskając.
Ostrym nożem kroimy na kawałki.A poniżej moje pierwsze uromaki i nigiri, ale w nich jeszcze muszę się podszkolić ;-)


Smacznego i dobrej zabawy przy samodzielnym robieniu sushi :-)