Wykonanie
Sałatka sushi w smaku jest dokładnie taka sama jak rolowane sushi. Jeśli brakuje Wam czasu lub cierpliwości do rolowania sushi, a chcecie poznać jak ono smakuje, to ta
sałatka doskonale go oddaje. Pracy przy jej przygotowaniu jest niewiele i składniki są raczej ogólnie dostępne. Smak i mega zdrowe produkty idealnie pasują do wiosennego przebudzenia. Można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzenie sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna.
Składniki:(duża porcja)1 szklanka
ryżu (u mnie
ryż basmati)500 g wędzonego na zimno
łososia1
ogórek szklarniowy1 dojrzałe
awokado3 płaty
nori (suszone wodorosty)3 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
oleju4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki ziaren
sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki zimnej
wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 9 minut (nie mieszać, pilnować tylko by nie wykipiał).Po ugotowaniu
ryż posolić (1/2 łyżeczki
soli), dodać
ocet ryżowy,
olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki.
Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry.
Łososia rozdrobnić.
Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez
sezamu).Płaty
nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki.Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz
sałatkę skropić
sosem sojowym, ilość dopasować indywidualnie według upodobań osoby jedzącej (niezbyt dużo, aby czuć smak wszystkich składników).Zobacz również: