Wykonanie

Najlepsze do
makaronów, ale można nim posmarować kanapkę i zjeść z gotowanym
jajkiem, można go użyć do pizzy, można nim podkręcić smak
sosów do
sałat. Można też wyjadać łyżką, jak
Kasia Ż. ;)Składniki:1 szklanka uprażonych
ziaren słonecznikakilka garści ugotowanego
jarmużu2 ząbki
czosnkusól morska, w kryształkach (dla dzieci zastąpić
płatkami drożdżowymi)
pieprz młotkowany
olej słonecznikowy, używam tłoczonego na zimno ze Świecia
parmezan (
grana padano), przed jedzeniem
Jarmuż umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą, dodać czubatą łyżeczką
soli(dla dzieci bez) i dwie czubate łyżki erytrolu lub
cukru (wtedy nie zmieni koloru). Gotować około 20 minut. Odsączyć na sicie.

W blenderze zmiksować najpierw
słonecznik, dodać dobrze odciśnięty
jarmuż,
czosnek,
sól,
pieprz i dużo
oliwy. Ponownie zmiksować.