Wykonanie

Po wdrożeniu gruntownych zmian w wyglądzie bloga,wracam do Was z nowym przepisem... na naleśniki!Nie znam osoby, która by ich nie lubiła i przypuszczam, że Wy też takiej nie znacie. :)Wiadomo, że najlepsze, sprężyste ciasto uzyskujemy dzięki zastosowaniu
mąki pszennej.Jednak w poniższym przepisie użyłam
mąki z pszenicy starej odmiany, bardzo popularnej we Włoszech. Nie jest ona modyfikowana genetycznie i jest bogatsza w składniki odżywcze.Dzięki temu, naleśniki z
mąki pszennej są po prostu zdrowsze :)Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami!


NALEŚNIKI Z
MĄKI Z PSZENICY KAMUT/przepis własny/Ciasto:szklanka
mąki z pszenicy kamutszklanka
mleka1
jajko1 łyżka
oleju kokosowegoszczypta
soliNadzienie:
twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:mielona
wanilia burbońska
konfitura z guawy i mus z
nektarynek i
brzoskwińSos żurawinowy:200 g
żurawiny duszonej na małym ogniu z
syropem klonowym i odrobiną
oleju kokosowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiamna kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiejilości
oleju lub
masła klarowanego.Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.Po ostygnięciu nadziać
serem i dowolnymi dodatkami.Smacznego!