ßßß
Po wdrożeniu gruntownych zmian w wyglądzie bloga,wracam do Was z nowym przepisem... na naleśniki!Nie znam osoby, która by ich nie lubiła i przypuszczam, że Wy też takiej nie znacie. :)Wiadomo, że najlepsze, sprężyste ciasto uzyskujemy dzięki zastosowaniu mąki pszennej.Jednak w poniższym przepisie użyłam mąki z pszenicy starej odmiany, bardzo popularnej we Włoszech. Nie jest ona modyfikowana genetycznie i jest bogatsza w składniki odżywcze.Dzięki temu, naleśniki z mąki pszennej są po prostu zdrowsze :)Jaka to odmiana? Przekonajcie się sami!
NALEŚNIKI Z MĄKI Z PSZENICY KAMUT/przepis własny/Ciasto:szklanka mąki z pszenicy kamutszklanka mleka1 jajko1 łyżka oleju kokosowegoszczypta soliNadzienie:twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie:mielona wanilia burbońskakonfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwińSos żurawinowy:200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną oleju kokosowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę, a następnie pozostawiamna kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiejilości oleju lub masła klarowanego.Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć.Po ostygnięciu nadziać serem i dowolnymi dodatkami.Smacznego!