Wykonanie
5 dużych
filetów śledziowych solonych a'la
matjas2 średnie
cebuleok. 1 szklanki
oleju rzepakowegopieprz czarny świeżo mielonykilka ziaren
ziela angielskiego2-3
listki lauroweok. 2 szkl.
mlekaWykonanie:Filety płuczemy a następnie moczymy w
mleku. Czas moczenia zależy od tego jak słone są filety. Wymoczone
śledzie ponownie płuczemy w zimnej wodzie a następnie bardzo dokładnie osuszamy na ręcznikach papierowych.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i po 2 minutach odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i dobrze osączamy. Filety pokrojone na kawałki - proste albo ukośne o szerokości 2 - 3 cm - układamy w słoiku przesypując
cebulką, ziarenkiem ziela i listkiem. Każdą warstwę oprószamy świeżo mielonym
pieprzem. Gdy wykorzystamy całą
rybę i
cebulę wlewamy powoli
olej i na koniec zakręcamy naczynie. Trzeba zostawić słoik w spokoju na 2 - 3 godziny żeby
olej wypełnił wszystkie wolne przestrzenie
między składnikami a
potem ew. jeszcze troszkę go dolać gdyby wierzch nie był dobrze zakryty.Tak przygotowane
śledzie odstawiłam do lodówki na przynajmniej 24 godziny - według mnie to konieczne żeby smaki się przygryzły. Po tym czasie można spróbować i cieszyć się smakiem prawdziwego polskiego dania.

