ßßß Cookit - przepis na Penne z boczkiem i szpinakiem

Penne z boczkiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Szybki, smaczny obiad, dla zapracowanych, którzy nie lubią stać za długo w kuchni.
Składniki:
450 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
750 g mrożonego szpinaku
5 - 6 ząbków czosnku
1 szklanka śmietany 18%
1 jajo
sól, pieprz
1 opakowanie makaronu penne
parmezan
Sposób przygotowania:
Na patelni usmaż boczek pokrojony w kostkę, aż się zarumieni. Do średniego garnka wlej oliwę, wrzuć mrożony szpinak i gotuj do momentu całkowitego rozmrożenia. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dolej śmietanę i gotuj parę minut. Dopraw do smaku, wyłącz ogień, wbij jajo i mieszaj energicznie, aż się zetnie. W między czasie ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu. Usmażony boczek dodaj do odcedzonego wcześniej makaronu a następnie zalej masą ze szpinaku i dobrze wymieszaj. Podawaj z parmezanem. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/09/penne-z-boczkiem-i-szpinakiem.html