Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, która pochodzi z Rosji i Ukrainy. Przygotowuje się ją z twarogu, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Jest podawana tylko raz w roku na Wielkanoc. Kształt Paschy ma symbolizować grób Chrystusa.Od kilku lat właśnie ta Pascha gości na moim stole wielkanocnym. Jest wyśmienita i godna polecenia.Składniki na paschę: 1dl=100ml500 g twarogu kupionego lub domowej roboty2 dl rodzynek1 dl orzechów, moreli2 dl śmietany 36%3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtkamango do dekoracjiSposób przygotowania:Do twarogu dodaj pokrojone w małą kostkę bakalie. Śmietanę ubij z cukrem. Połącz wszystkie składniki. Całość wyłóż na specjalną pieluchę na całą noc. Gotowe!