ßßß Cookit - przepis na Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, która pochodzi z Rosji i Ukrainy. Przygotowuje się ją z twarogu, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Jest podawana tylko raz w roku na Wielkanoc. Kształt Paschy ma symbolizować grób Chrystusa.
Od kilku lat właśnie ta Pascha gości na moim stole wielkanocnym. Jest wyśmienita i godna polecenia.
Składniki na paschę: 1dl=100ml
500 g twarogu kupionego lub domowej roboty
2 dl rodzynek
1 dl orzechów, moreli
2 dl śmietany 36%
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
mango do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do twarogu dodaj pokrojone w małą kostkę bakalie. Śmietanę ubij z cukrem. Połącz wszystkie składniki. Całość wyłóż na specjalną pieluchę na całą noc. Gotowe!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/03/pascha-wielkanocna.html